به گزارش مشرق به نقل از فارس، سيزدهمين جشنواره کتاب سلام، عصر روز گذشته در تالار اجتماعات سازمان پژوهش و برنامهريزي وزارت آموزش و پرورش برگزار شد و در حالي که ميزبانان، خود از شهر مقدس قم به پايتخت سفر کرده بودند، ميزباني را در حق نويسندگان، شاعران و ناشران حوزه کودک و نوجوانان تمام کردند.
اين مراسم نيز مانند ساير برنامههاي فرهنگي با حاشيههاي جالب توجه و خواندني همراه بود که شايد جذابترين و شنيدنيترين آن مربوط به خاطرهاي باشد که محمود حکيمي، يکي از سه پيشکسوت تجليل شده در اين مراسم تعريف کرد. با اين مقدمه، برخي حواشي مراسم عصر شنبه را باهم مرور ميکنيم.
ـ آيين اهداي جوايز برگزيدگان سيزدهمين دوره با قرائت آياتي از قرآن کريم از سوي حجتالاسلام دانشمند، نويسنده کتب مذهبي و عضو تحريريه مجلات دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم همراه بود. وي پس از خواندن قرآن به ترجمه منظوم آيات قرائت شده پرداخت که در نوع خود بسيار جالب بود.
ـ پس از قرآن، در حالي که همه انتظار پخش سرود جمهوري اسلامي را ميکشيدند، يک کليپ کوتاه پخش شد و چون ابتداي آن به شروع موسيقي سرود کشورمان شباهت داشت، مهمانان به احترام آن نيمخيز شدند، اما بلافاصله محمود پوروهاب، دبير جشنواره به مسئولان اجرايي اشاره کرد که در پخش سرود اشتباه کردهاند. پس از اين ماجرا، اتاق فرمان، فيلم را روي پرده نمايش به عقب برد تا به سرود جمهوري اسلامي رسيد.
ـ در حالي که سالهاي گذشته نيز صحبتهايي مبني بر ميزباني قم مطرح ميشد، اين بار حجتالاسلام زادهوش، معاون فرهنگي ـ تبليغي دفتر تبليغات حوزه علميه قم موضوع را دوباره زنده کرد و وعده ميزباني قميها در سال آينده را تکرار کرد. تا جايي که به خاطر دارم، مسئولان جشنواره در سالهاي گذشته به دليل ايجاد زحمت براي نويسندگان تهراني ـ که معمولاً گيرندگان جايزههاي جشنواره هستند ـ علاقهاي به برپايي آن در قم نداشتند.
ـ مجري برنامه، چهره آشنايي نبود و معمولاً در ايجاد شور و نشاط در مراسم، توانا نشان نميداد. او که مانند همتايانش در برنامههاي فرهنگي، ميل زيادي به لقببخشي به افراد داشت، همه را «استاد» خطاب ميکرد و وقتي پروين عليپور، مترجم کتابهاي کودک و نوجوان را با اين لقب مورد خطاب قرار داد، بلافاصله اين گفته خود را اصلاح کرد.
ـ يکي از محاسن اين مراسم، خودداري برگزارکنندگان از سخنراني بود. حجتالاسلام حسنزاده، مدير مسئول نشريات دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم، از ابتدا تا انتهاي مراسم متواضعانه در مقابل در ورودي نشسته بود و به مهمانان خوشامد ميگفت. مجيد ملامحمدي، نويسنده پرکار کودکان و نوجوانان نيز که از اعضاي تحريريه مجلات دفتر تبليغات است، در راهروي منتهي به سالن از مهمانان استقبال ميکرد. محمود پوروهاب، دبير جشنواره نيز به همين منوال، حضور نويسندگان و شاعران گوناگون را ارج مينهاد.
ـ وقتي مجري در يک متن نسبتاً طولاني، نام محمود حکيمي را براي تجليل قرائت کرد و او را به جايگاه فراخواند، اين نويسنده پيشکسوت براي بيان يک خاطره ابراز تمايل کرد. او گفت که خاطرهاش مربوط به سال 58 و در طبقه چهارم همان ساختماني است که سالن اجتماعات در طبقه هشتماش واقع شده است؛ جايي که به دعوت شهيد رجايي قرار بوده کتب تاريخ دوره راهنمايي بازنويسي و اصلاح شود.
حکيمي گفت: زمان زيادي نداشتيم. گمانم 12 ارديبهشت 58 بود و بايد کتابها تا اول مهر آن سال، بازنگري ميشدند. من در يک دوره بسيار فشرده، کتابهاي تاريخ پايههاي اول، دوم و سوم را با حذف بخشهاي مربوط به تمجيد و ستايش از سلطنت پهلوي بازنويسي کردم. هر بخش از کار که تمام ميشد، شهيد رجايي بلافاصله آن بخش را ويرايش ميکرد و به چاپخانه ميفرستاد.
پس از ذکر اين خاطره، مجري در شوخي با محمود حکيمي گفت: پس شما اين بلا را سر کتاب تاريخ بچههاي راهنمايي آوردهايد!
ـ بعد از تجليل از محمود حکيمي و حميد گروگان، نوبت به پروين عليپور رسيد و چون در متن قرائت شده از سوي مجري، نگاه اين مترجم «نگران» قلمداد شده بود، عليپور پشت تريبون رفت و گفت که هرکس براي بچهها کار کند، هميشه خوشحال است و من در خودم هيچ نگرانياي نميبينم.
ـ در ميان دريافتکنندگان جوايز، حسين تولايي، شاعر کودکان و نوجوانان هم ديده ميشد. او حدود 40 روز قبل، يک جايزه ديگر هم از جشنواره گام اول گرفته بود و حالا در فاصله کمتر از دو ماه، دومين جايزه را ميگرفت که براي يک شاعر گام اولي شروع بسيار خوبي به شمار ميرود.
ـ صحبتهاي عباس تربن هنگام گرفتن جايزه، کمي تند و تيز به نظر ميرسيد. او پشت تريبون رفت و گفت که براي هيچ يک از جشنوارههاي ادبي کشور اثر نميفرستد؛ چون هيچ کدامشان را به رسميت نميشناسد. با اين حال به صداقت و پاکي جشنواره کتاب سلام اطمينان دارد و انتخاب شدن يا نشدنش، نظر او را عوض نخواهد کرد.
اين سخنان در حالي مطرح شد که حميدرضا شاهآبادي، معاون کانون پرورش فکري و مدير انتشارات اين نهاد نيز حضور داشت و تربن از جشنواره کتاب کانون نيز به عنوان يکي از جاهايي نام برد که برايش اثر نخواهد فرستاد.
ـ جايزه برگزيدگان در داخل کارت هديهاي اهدا شد که نام «صندوق قرضالحسنه دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم» بر آن نقش بسته بود. همين قضيه باعث شد تا برندگان درباره نحوه استفاده از اين کارت دچار ترديدهايي شوند. گويا نميشود با ارائه اين کارت به دستگاههاي خودپرداز، پولي دريافت کرد و فقط امکان خريد با آنها وجود دارد که معمولاً به اندازه گرفتن سکه يا وجه نقد، دلچسب نيست! اين در حالي است که نفرات برگزيده، کارتهايي به ارزش يک ميليون و 700 هزار تومان گرفته بودند.
ـ در پايان مراسم، يکي از نويسندگان کودک و نوجوان که دير به محل برگزاري رسيده بود، مورد سئوال واقع شد و او گفت که به «حسن ختام» مراسم رسيده است. رندي هم در جواب گفت: البته شما به الف و ميم آخر ختام رسيدهايد و الف و ميم، مخفف آب ميوه است!
ـ اين مراسم در کوتاهترين زمان ممکن به پايان رسيد و تقريباً حرف اضافهاي در آن شنيده نشد. از محاسن آن، حضور چهرههاي مختلف از جريانهاي گوناگون ادبي بود که نشان ميداد جشنواره کتاب سلام تاکنون رفتار يکسويهاي نسبت به نويسندگان و شاعران کودک و نوجوان نداشته و همه را با خود همراه کرده است.